Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Τα αξιοθέατα της Πάρμα Νο1

Ξεκινούμε την περιήγησή μας στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πάρμα (της πόλης και της επαρχίας). Ως την επόμενη Κυριακή θα αναρτούμε καθημερινώς μερικά από αυτά, ώστε να την γνωρίσουμε καλύτερα και να ανεβάσουμε στα ύψη την ανυπομονησία μας! Ο μεγάλος στόχος είναι βέβαια να ζήσουμε από κοντά τις ομορφίες τις και - κυρίως - να ζήσουμε μια μοναδική βδομάδα με τους ιταλούς και γάλλους φίλους μας από τις 6 ως τις 12 Μαρτίου.

 
Η σημαία της Πάρμα

 
Σημαία του Δουκάτου της Πάρμα (Ducato di Parma) που υπήρξε αυτόνομο κρατίδιο από το 1545 ως το 1869, κυρίως υπό τις οικογένειες των Φαρνέζε και των Βουρβώνων.



Ας κάνουμε την αρχή με το Palazzo della Pillota στην πόλη της Πάρμα και τα κτήρια που ενσωματώνει.

Το Παλάτι ντε λα Πιλότα (Palazzo della Pilotta) εγκαινιάστηκε το 1583 από την οικογένεια Φαρνέζε που κυβέρνησε την πόλη από το 1545 ως το 1731, και σήμερα στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη, το θέατρο Φαρνέζε, το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Μποντόνι και την Παλατινή Βιβλιοθήκη της Πάρμα.


Εθνική Πινακοθήκη: Γκουερτσίνο, Η Σουζάνα και οι Κριτές (1649)

Εθνική Πινακοθήκη: Χανς Χολμπάιν ο νεότερος, Έρασμος (1540)

Εθνική Πινακοθήκη: Λεονάρντο ντα Βίντσι, La Scapigliata (1485)

Εθνική Πινακοθήκη: Άντονι βαν Ντάυκ, Η Παναγία και το Θείο Βρέφος (1627)

Εθνική Πινακοθήκη: Παρμετζανίνο, Σκλάβα (1533)
Εθνική Πινακοθήκη: Κορέτζο, Η Αποκαθήλωση (1522)

Το θέατρο Φαρνέζε (Teatro Farnese) κτίστηκε από τον Τζοβάνι Μπατίστα Αλεόττι σε μπαρόκ ρυθμό το 1618, όμως υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αναπαλαιώθηκε το 1962.

Το θέατρο Φαρνέζε (Teatro Farnese) κατά τη διάρκεια σύγχρονης παράστασης

Η Παλατινή Βιβλιοθήκη (Biblioteca Palatina) ιδρύθηκε το 1761 από τον δούκα της Πάρμα Φίλιππο των Βουρβώνων, του γαλλοϊσπανικού βασιλικού οίκου που διαδέχθηκε τους Φαρνέζε και κυβέρνησε από το 1748 ως το 1803.


Το μουσείο Μποντόνι που εγκαινιάστηκε το 1963 στον πρώτο όροφο του Palazzo, αφιερώθηκε στο έργο του σπουδαίου τυπογράφου της Πάρμα Τζανμπατίστα Μποντόνι (Giambattista Bodoni, 1740-1813) με σημαντικότερο έκθεμα τη μεταφρασμένη Ιλιάδα από το 1808.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρμα στο Palazzo della Pilotta φιλοξενεί κυρίως ελληνικές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ECO-SCHOOLS δημιουργούν ένα ψηφιακό βιβλίο με 53 Δράσεις ενάντια στην Κλιματική Κρίση

Δυο βραβευμένα με “Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων” ECO-SCHOOLS συνεργάζονται στο πρόγραμμα Erasmus+: Οι μαθητές/-ήτριες του σχολείου μα...