Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τα αξιοθέατα της Πάρμα Νο2

Σήμερα το ενδιαφέρον μας θα στραφεί στα υπόλοιπα Palazzi της όμορφης Πάρμα. Κάποια από αυτά χρονολογούνται ήδη στους μεσαιωνικούς χρόνους, ενώ άλλα αποτελούν συνεισφορά της οικογένειας Φαρνέζε ή της οικογένειας των Βουρβώνων που συνέδεσαν άρρηκτα το όνομά τους με την πόλη.

Το παλάτι του επισκόπου (Palazzo Episcopale) άρχισε να κτίζεται το 1055 σε πρώιμο ρομανικό στυλ και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 12ου αι. Είναι το παλαιότερο Palazzo της πόλης και συνάμα έξοχο δείγμα ρομανικού ρυθμού που βλέπουμε και στον καθεδρικό ναό της ίδιας περιόδου.

Το παλάτι του Κυβερνήτη (Palazzo del Governatore) χρονολογείται από τον 13ο αι. και δεσπόζει στην πλατεία Γκαριβάλδι στο κέντρο της πόλης.

Το Παλάτι του Δούκα ή Παλάτι των Κήπων (Palazzo Ducale ή Palazzo del Giardino) βρίσκεται στο υπέροχο και μεγάλο Parco Ducale και κτίστηκε το 1561 από τον Τζάκομπο Μπαρότσι ντα Βινιόλα για τον δούκα Οκτάβιο Φαρνέζε. Ο κήπος ολοκληρώθηκε τον 17ο αι.

Το Δουκικό Παλάτι στο Κολόρνο της επαρχίας της Πάρμα (Palazzo Ducale di Colorno). Κτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Γκάλι-Μπιμπιένα και Πετιτό, σε μπαρόκ ρυθμό, για τον δούκα Φραγκίσκο Φαρνέζε τον 18ο αι. και είναι το ομορφότερο στην επαρχία.

Το Παλάτι της Κοινότητας (Palazzo del Comune) κτίστηκε το 1627-1673 από τον Τζοβάνι Μπατίστα Μανιάνι για τις ανάγκες της πόλης και βρίσκεται στην Piazza Garibaldi.


Το Παλάτι του Ποντεστά (Palazzo del Podestà) είναι ένα μεσαιωνικό ρομανικό κτήριο του 1221-1240, από τα παλαιότερα της πόλης και βρίσκεται επίσης στην Piazza Garibaldi.Αποτελούσε την έδρα του "Ποντεστά", δηλαδή του κυβερνήτη της μεσαιωνικής Πάρμα, πριν την έλευση των Φαρνέζε.

Το Παλάτι Σανβιτάλε (Palazzo Sanvitale) είναι ένα νεοκλασικό κτήριο του 18ου αι. κτισμένο από τον Άντζελο Ραζόρι. Σήμερα είναι η έδρα της Τράπεζας Μόντε Πάρμα.

Το Παλάτι ντάλα Ρόζα Πράτι (Palazzo Dalla Rosa Prati) είναι επίσης νεοκλασικό κτίσμα του 18ου αι. της ομώνυμης οικογένειας και βρίσκεται δίπλα στο Βαπτιστήριο και τον καθεδρικό ναό.

Το Παλάτι Ρανιόνι Φαρνέζε (Palazzo Rangoni Farnese) είναι ένα μπαρόκ κτήριο του 17ου αι. που στεγάζει την έδρα της Επαρχίας της Πάρμα. Αποτέλεσε, φυσικά, μια ακόμη παραγγελία των Φαρνέζε.

Το Παλάτι Παλαβιτσίνο (Palazzo Pallavicino) είναι κτισμένο σε μπαρόκ ρυθμό τον 17αι. για λογαριασμό της οικογένειας Σφόρτσα ντι Σάντα Φιόρα. Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Παλαβιτσίνο.
Το Παλάτι Τζορντάνι (Palazzo Giordani) είναι από τα νεότερα Palazzi της πόλης και κτίστηκε το 1921 σε νεοκλασικό ύφος. Σήμερα στεγάζει δημοτικές υπηρεσίες.

Το Παλάτι Μπόσο Μπόκι (Palazzo Bossi Bocchi) είναι ένα κομψό και μικρό νεοκλασικό παλάτι των αρχών του 20ου αι. Αρχιτέκτονας ήταν ο Καμίλλο Ουτσέλλι.
Το Παλάτι Τιρέλλι (Palazzo Tirelli) αποτελεί ένα από τα μεσαιωνικά κτήρια του 14ου αι. με κάποιες τροποποιήσεις κατά τους επόμενους αιώνες.
Το Παλάτι Κουζάνι (Palazzo Cusani) είναι ένα κομψί αναγεννησιακό κτήριο του 15ου αι. και σήμερα είναι χώρος μουσικών εκδηλώσεων.
Το Παλάτι των Ουρσουλίνων (Palazzo delle Orsoline), ιδιοκτησία του γυναικείου μοναστικού τάγματος των Ουρσουλίνων, κτίστηκε μεταξύ των ετών 1676-1722 σε μπαρόκ ρυθμό και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η όμορφη εσωτερική αυλή.
Το Παλάτι Ταρασκόνι (Palazzo Tarasconi) ανεγέρθηκε κατά την ύστερη Αναγέννηση (16ος αι.), όπως και τόσα άλλα Palazzi στην Εμίλια Ρομάνια, ως κατοικία πλουσίων εμπόρων. Αρχιτέκτονες ήταν ο  Τζοβάνι Τέστα και ο Τζοβάνι Μανιάνι, και οι δύο από την Πάρμα.
Το Παλάτι Σοράνια (Palazzo Soragna) είναι από τα νεοκλασικά κτήρια της εποχής των Βουρβώνων ηγεμόνων της Πάρμα και κτίστηκε το 1795 σε σχέδια του ντόπιου αρχιτέκτονα Άντζελο Ραζόρι που έκτισε και άλλα Palazzi. Σήμερα στεγάζει την Ένωση Βιομηχάνων της πόλης.

Το Παλάτι Μάρκι (Palazzo Marchi) θεωρείται από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Πάρμα. Είναι νεοκλασικό κτίσμα του 1770-1774 και αποτελεί το αριστούργημα του Τζοβάνι Φουρλάνι.

Στην Πάρμα και στην επαρχία της υπάρχουν αρκετά ακόμη Palazzi, που αποτελούν είτε ιδιωτική είτε δημίσια περιουσία και διακοσμούν με το αναγεννησιακό ή το μπαρόκ ή το νεοκλασικό τους στυλ την όμορφη ιταλική περιοχή. Ο επισκέπτης μπορεί να τα ανακαλύψει και να ταξιδέχει μαζί τους στο ένδοξο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτηματολόγιο για το σεμινάριο εκπαιδευτικών MyCompass (01/2024)

  https://docs.google.com/forms/ d/ 11LXjSdvrYo7CF8lE5MeEqyg37h2w6 pvxinN7Nah9WkU/edit