Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τα αξιοθέατα της Πάρμα Νο3

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος για την Πάρμα αφορά στα θρησκευτικά μνημεία της πόλης.

Ο καθεδρικός ναός (Duomo - La Cattedrale di Santa Maria Assunta) αριστερά, εγκαινιάστηκε το 1106 και αποτελεί έξοχο δείγμα ρομανικού ρυθμού στην Ιταλία. Στο μέσον, το καμπαναριό (Il Campanile), ύψους 63μ., ανεγέρθηκε μεταξύ 1284-1294 σε γοτθικό ρυθμό και δεξιά το Βαπτιστήριο (Il Battistero, 1196-1270), θαυμάσια δημιουργία με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Μπενεντέτο Αντελάμι σε ρομανικό ρυθμό, όπως και ο ναός. Το όλο σύμπλεγμα της Piazza di Duomo είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης και το βασικότερο θρησκευτικό αξιοθέατο.

Η Ανάληψη της Παναγίας, έργο του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου Κορέτζο, στο εσωτερικό του Duomo.
 
Η Basilica Magistrale di Santa Maria della Steccata είναι από τις σημαντικές αναγεννησιακές εκκλησίες της Πάρμα (1521-1539) σε σχέδια των αδερφών Ζακάνι.


Το μοναστήρι των Βενεδικτίνων αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή (Abbazia di San Giovanni Evangelista) κτίστηκε κατά την Αναγέννηση, στις αρχές του 16ου αι., από τον Μπερναντίνο Ζακάνι

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Chiesa di San Pietro) είναι κτισμένη σε νεοκλασικό ρυθμό τον 18ο αι.

Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (Chiesa di Sant'Antonio Abate in Santo Stefano Protomartire) αποτελεί ένα από τα τελευταία μπαρόκ κτήρια της πόλης (1766).


Η Chiesa di Santa Maria degli Angeli είναι ένας μικρός και κομψός αναγεννησιακός ναός του 16ου αι. σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τζοβάνι Φρανσέσκο Τέστα.

Η Chiesa di Santa Croce είναι μια ακόμη ρομανική εκκλησία του 13ου αι. στην πόλη της Πάρμα.

Η Chiesa di Santa Maria del Quartiere είναι μια περίοπτη μπαρόκ εκκλησία των αρχώντου 17ου αι.

Η Chiesa della Santissima Annunziata ανατέθηκε από τον Πιερ Λουίτζι Φαρνέζε και άρχισε να κτίζεται το 1566 σε αναγεννησιακό ρυθμό, όμως ολοκληρώθηκε πολλές δεκαετίες αργότερα σε μπαρόκ ρυθμό.

Η Certosa di Paradigna αποτελούσε το καθολικό του μοναστηριού των Κιστερκιανών μοναχών στην Παραντίνια, επαρχία βόρεια της πόλης. Κτίστηκε από το 1298 ως το 1384 σε γοτθικό ρυθμό, αν και η πρόσοψη ανακαινίστηκε πολύ αργότερα σε μπαρόκ στυλ τον 17ο αι.

Η Chiesa di San Francesco del Prato είναι από τις παλαιές εκκλησίες της πόλης. Είναι γοτθικός ναός που άρχισε να κτίζεται το 1222 και ολοκληρώθηκε μετά τα μέσα του 13ου αι.


Το Καθολικό της μονής των Αγίων Ιππολύτου και Κασσιανού  (Pieve dei Santi Ippolito e Cassiano) στα νότια της πόλης είναι χαρακτηριστικό δείγμα ρομανικού ρυθμού εκκλησίας στην επαρχία της Πάρμα. Χρονολογείται ήδη στον 11ο αι., αγιογραφήθηκε όμως κατά την Αναγέννηση από τους Φαρνέζε.

Η Chiesa di Sant'Alessandro ολοκληρώθηκε στα 1628 και είναι ναός με πρόσοψη μπαρόκ ρυθμού.

Η Chiesa di Santa Teresa del Bambin Gesù άρχισε να κτίζεται σε μπαρόκ ρυθμό το 1584 και ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα, το 1864 σε νεοκλασικό στυλ.

Η Chiesa di Santa Elisabetta κτίστηκε στα 1674 σε ωραίο μπαρόκ ρυθμό.

Η Chiesa di San Sepolcro ξεκίνησε ως γοτθικό κτίσμα του τέλους του 13ου αι. ομως στη σημερινή του μορφή είναι ένα μπαρόκ κτήριο μετά την πλήρη ανακαίνησή του από τους Φαρνέζε τον 17ο αι.

Φυσικά, πολλοί ακόμη ναοί της μεσαιωνικής, της αναγεννησιακής ή της νεότερης εποχής βρίσκονται στην πόλη και την επαρχία της Πάρμα, στολίδια πραγματικά της υπέροχης ιταλικής τέχνης η οποία βρέθηκε στην πρωτοπορία της Ευρώπης επί πολλούς αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ECO-SCHOOLS δημιουργούν ένα ψηφιακό βιβλίο με 53 Δράσεις ενάντια στην Κλιματική Κρίση

Δυο βραβευμένα με “Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων” ECO-SCHOOLS συνεργάζονται στο πρόγραμμα Erasmus+: Οι μαθητές/-ήτριες του σχολείου μα...