Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Τα αξιοθέατα της Πάρμα Νο4

Σήμερα, στο μεγάλο μας αφιέρωμα στην Πάρμα, θα σας παρουσιάσουμε μια ετερόκλητη ποικιλία από σπουδαία μνημεία του παρελθόντος και του παρόντος της πόλης τα οποία σχετίζονται με την δημόσια ή ιδιωτική ζωή των πολιτών της, όπως κάστρα, πλατείες, πάρκα, μνημεία και ιδιωτικές βίλες.

Η πύλη του Αγίου Φραγκίσκου (Porta San Francesco) της ακρόπολης (Citadella) της Πάρμα. Η Citadella είναι το μεγάλο φρούριο που κτίστηκε στα τέλη του 16ου αι. από τους μηχανικούς ντε Μπρουνέλλι και Μπρεσιάνι ύστερα από απαίτηση του δούκα Αλέξανδρου Φαρνέζε για ένα μεγαλειώδες κάστρο στο νεότευκτο δουκάτο της Πάρμα. Σήμερα, από το φρούριο έχουν σωθεί κάποιες πύλες και μέρος των τειχών.

Η μνημειώδης κυρία πύλη της Citadella ολοκληρώθηκε το 1596 από τον Σιμόνε Μονσίνο.

Η εξέλιξη των εξωτερικών τειχών της Πάρμα, από τη ρωμαϊκή εποχή (λευκή γραμμή) ως τον 14ο αι. (πράσινη γραμμή) οπότε και τα όρια της πόλης σταθεροποιήθηκαν.

Η εντυπωσιακή βίλλα Μαλεντσίνι (Villa Malenchini) βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης και κτίστηκε τον 17ο αι.

H βίλλα Λεβί-Τεντέσκι (Villa Levi-Tedeschi) είναι μια εντυπωσιακή και κομψή νεοκλασική έπαυλη σε σχέδια του Πάολο Γκάτσολα, στην επαρχία της Πάρμα, η οποία κτίστηκε το 1825 και αποτέλεσε σκηνικό και για την κινηματογραφική ταινία La Ragazza con la Valigia με την Κλαούντια Καρντινάλε.




Η βίλλα Μπονάτσι (Villino Bonazzi) είναι νεοκλασικό κτίσμα του 1911
Η βίλλα Παγκανίνι (Villa Paganini) κτίστηκε το 1825 σε νεοκλασικό στυλ για τον κόμη Giuseppe Castellinard, όμως συνδέθηκε άρρηκτα με τον βιρτουόζο βιολινίστα Niccolo Paganini ο οποίος την αγόρασε το 1833.
Η βίλλα Σιμονέτα (Villa Simonetta), κτισμένη περί το 1800, είναι μια ακόμη νεοκλασική έπαυλη στην επαρχία της Πάρμα


Το νεοκλασικό βασιλικό θέατρο (Teatro Regio) κτίστηκε το 1821 σε σχέδια του Νικολό Μπετόλι ύστερα από προτροπή της δούκισας Μαρίας Λουίζας και θεωρείται από τα σημαντικότερα θέατρα της Ιταλίας.

Το Monumento alla Vittoria ανεγέρθη το 1917 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Η Fontana del Trianon κτίστηκε το 1719 και βρισκόταν στο Palazzo Ducale o Reggia di Colorno ως το 1920 οπότε και μεταφέρθηκε στο Parco Ducale.


Το Tempietto d'Arcadia είναι ένα κομψό κυκλικό κτίσμα σε απομίμηση αρχαίου ναού μέσα στο Parco Ducale. Κτίστηκε το 1769 σε σχέδια του Πετιτό σε μια εποχή που η "Αρκαδία" ήταν ο λεγόμενος χαμένος παράδεισος των ευγενών της Ευρώπης.

Το μνημείο του Filippo Corridoni, πρωτοπόρου συνδικαλιστή των αρχών του 20ου αι.

Το μνημείο του περίφημου αναγεννησιακού ζωγράφου Correggio ανεγέρθηκε το 1870

Το μνημείο του διάσημου ντόπιου αναγεννησιακού ζωγράφου Parmegianino ανεγέρθηκε το 1876

Η αψίδα του Αγίου Λαζάρου (Arco di San Lazzaro) είναι ένα μοναδικό μνημείο στα ανατολικά προάστια της Πάρμα. Ξεκίνησε ως μια μπαρόκ κατασκευή το 1628 ύστερα από επιθυμία του δούκα Odoardo I Farnese πάνω στο δρόμο για την γειτονική πόλη Reggio Emilia και σε σχέδια του Μανιάνι. Δυο αιώνες αργότερα προστέθηκαν αρκετά νεοκλασικά στοιχεία που αλλοίωσαν την αρχική του όψη.


Το μνημείο του διασημότερου μουσικού της Πάρμα, του Giuseppe Verdi, ίσταται στην Piacalle della Pace.

Το μνημείο του εξερευνητή και κατακτητή της Ερυθραίας στο Κέρας της Αφρικής Vittorio Bottego ανεγέρθηκε το 1907, λίγο μετά την ίδρυση της αποικίας της Ερυθραίας από τον ίδιο.

Το Parco Ducale είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Πάρμα και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα τον 18ο αι. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο μέσα στην πόλη και δίπλα στον ποταμό.

O βοτανικός κήπος (Orto Botanico di Parma) δημιουργήθηκε το 1770 σε νεοκλασικά σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Πετιτό, όπως και τόσα άλλα μνημεία της πόλης. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του κήπου είχε ο σπουδαίος παρμεζάνος βοτανολόγος Giambattista Guatteri ο οποίος είχε την έγκριση του δούκα Φερδινάρδου των Βουρβώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερωτηματολόγιο για το σεμινάριο εκπαιδευτικών MyCompass (01/2024)

  https://docs.google.com/forms/ d/ 11LXjSdvrYo7CF8lE5MeEqyg37h2w6 pvxinN7Nah9WkU/edit