Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός στην Πάρμα

Μετά από την περιήγησή μας σε μερικά από τα σημαντικά μνημεία της γραφικής Πάρμα, σειρά έχει η παιδεία, ο πολιτισμός κι ο αθλητισμός που άνθησε και ανθεί στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Εδώ, δεσπόζουν οι μεγάλες μορφές της κλασικής μουσικής Τζουζέπε Βέρντι και Νικολό Παγκανίνι οι οποίοι θεωρούνται δικαίως οι στηλοβάτες του παρμεζάνικου μουσικού πολιτισμού, ενώ στο χώρο της ζωγραφικής οι αναμνήσεις έρχονται από το σπουδαίο αναγεννησιακό ζωγράφο Παρμιτζανίνο.


Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Τζουζέπε Βέρντι (Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, 1813-1901), μεγάλη μορφή της κλασικής μουσικής, είναι η σημαντικότερη μορφή του πολιτισμού της όμορφης πόλης.

Ο βιρτουόζος βιολιστής Νικολό Παγκανίνι (Niccolò Paganini, 1782-1840) κέρδισε άξια τη φήμη του διασημότερου μουσικού της Ιταλίας χάρη στο απαράμιλλο παίξιμό του και τις καινοτομίες που επέφερε.
Το Auditorium Niccolò Paganini είναι μια σύγχρονη και εντυπωσιακή αίθουσα συναυλιών στο κέντρο της πόλης που φιλοδοξεί να συνεχίσει την παράδοση πολιτισμού της πόλης την οποία δόξασε ο Παγκανίνι. Πέρα από αυτό, η πόλη διαθέτει πολλούς χώρους για κλασική και μοντέρνα μουσική.

Ο διασημότερος μουσικός του 20ου αι. στην Πάρμα ήταν ο Αρτούρο Τοσκανίνι (Arturo Toscanini, 1867-1957), περίφημος μαέστρος παγκοσμίου κλάσης με καριέρα στις ΗΠΑ.

"Ο Έρωτας κατασκευάζει το τόξο του", περίφημος πίνακας του κορυφαίου ζωγράφου της Πάρμα, του εκκεντρικού Παρμετζιανίνο (Girolamo Francesco Maria Mazzola, il Parmigianino, 1503-1540), ζωγράφου του Μανιερισμού κατά την ύστερη Αναγέννηση

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάρμα (Società Sportiva Dilettantistica Parma Calcio 1913) είναι το καμάρι του αθλητισμού όλης της επαρχίας της Πάρμα. Ιδρύθηκε το 1913 και παρά το μικρό πληθυσμό της πόλης έχει φέρει στους Parmensi 2 Κύπελλα UEFA (1995, 1999), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1993), 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Κάπ (1993) και 3 Κύπελλα Ιταλίας (1992, 1999, 2002) κατά τη "χρυσή δεκαετία" των κιτρίνων που γοήτευσαν την Ευρώπη με το θεαματικό τους ποδόσφαιρο.

Οι Parmensi σηκώνουν στον αέρα το δεύτερο Κύπελλο UEFA το 1999. Η ομάδα διέθετε μια πλειάδα αστέρων παγκοσμίου βεληνεκούς, Ιταλούς και όχι μόνο.


Ο θυρεός του Πανεπιστημίου της Πάρμα (Università degli Studi di Parma) το οποίο είναι το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης με ιστορία που ξεκινά πολύ παλιά, το 962, επί γερμανού αυτοκράτορα Όθωνα Α', ως σχολή για αυτοκρατορικούς γραμματείς. Αναβαθμίστηκε σημαντικό τον 16ο αι. από τους Φαρνέζε οι οποίοι το εμπλούτισαν με βιβλιοθήκη και πολλούς καθηγητές και ακολούθησε περαιτέρω άνθηση επί Βουρβώνων και επί πριγκίπισας Μαρίας Λουίζας τον 19ο αι, ως τα σήμερα που διαθέτει 18 τμήματα σε συγχρονες εγκαταστάσεις και 23 χιλιάδες φοιτητές.

Το σχολείο που θα μας φιλοξενήσει, το L’Istituto Tecnico Economico “G.B. Bodoni”, ιδρύθηκε το 1974 και αποτελεί έναν από τους βασικούς εκπαιδευτικούς πυλώνες για τη νεολαία της Πάρμα. Κύριο αντικείμενο των σπουδών των μαθητών που φοιτούν εκεί είναι η οικονομία και η τεχνολογία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου